nieuwsbericht

Positieve cijfers voor occasionmarkt | Marktinzicht Coronacrisis (18 mei)

Het is een drukke en hectische tijd en de coronacrisis raakt de gehele automotive branche. Met de data van VWE geven we wekelijks via Data Science modellen inzicht in hoe de markt zich op vele fronten ontwikkelt. 

Wilt u de inzichten van de afgelopen weken zien? Deze vindt u in de overzichtspagina.
 

Mooie stijging inkoop door autobedrijven
Het aantal ORB’s (registraties nieuwe occasions in de voorraad van autobedrijven) gaat weer omhoog. Vorige week zijn er duidelijk meer ORB’s gedaan dan de week ervoor. Dit komt mede doordat Bevrijdingsdag in die week viel. Als die vrije dag voor vele consumenten buiten beschouwing wordt gelaten, is er nog steeds een stijging van 2,8%. Aantallen van voor de coronacrisis zijn nog niet in zicht, maar de markt is zich wel aan het herstellen.

grafiek

Meer auto’s verkocht 
Het aantal auto’s dat is tenaamgesteld lag vorige week 5,3% hoger dan de week ervoor. Ook hier is te zien dat de markt zich langzaam aan het herstellen is. In de eerste helft van mei kochten consumenten 1,9% minder auto’s bij autobedrijven dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat is een veel kleinere daling dan vorige maand.

Er zijn daarbij grote verschillen tussen provincies. In Friesland en Gelderland zijn er zelfs meer occasions verkocht dan vorig jaar. Ook in Brabant was er een kleine toename. Daarentegen is er nog sprake van sterk teruggelopen verkopen in Flevoland, Utrecht en Zeeland. 

grafiek

Export krijgt enorme impuls
Vorige week is de export van occasions sterk gegroeid. Aantallen namen met bijna 32% toe. Het totaal ligt nog niet op het niveau van voor de coronaccrisis, maar de markt is duidelijk aan het herstellen. Export is nu al vier weken achter elkaar gestegen. Dit komt doordat in veel landen de grenzen en bedrijven weer open zijn gegaan. Hierdoor komt de handel weer op gang.

In verhouding tot vorig jaar blijft export vooral in de jongere leeftijdscategorieën achter. Van de leeftijdscategorieën tot 15 jaar oud wordt er duidelijk minder geëxporteerd. Bij oudere auto’s is de daling veel minder sterk. Dit kan ermee te maken hebben dat de oudere voertuigen vaker naar Afrika gaan en diverse Afrikaanse landen hebben minder strikte maatregelen getroffen dan landen in Europa.

grafiek

APK blijft boven aantallen vorig jaar
Vorige week zijn er meer APK’s uitgevoerd dan de week ervoor, wanneer Bevrijdingsdag buiten beschouwing wordt gelaten, lagen de aantallen 0,9% hoger. Het aantal APK’s blijft wel alsmaar boven de aantallen van vorig jaar liggen en bevindt daarmee op een prima niveau.
 

grafiek

Meer actuele data over de automotive?
Onze dataleveringen en marktinzichten zijn gewoon beschikbaar. Wilt u weten hoe de markt zich ontwikkelt, wat is de terugval is en waar mogelijk kansen liggen? Neem dan contact met ons op. Bel 06 3195 4706 of stuur een mail naar  grootzakelijk@vwe.nl. Pers aanvragen: bel 088 - 893 7001 of mail naar info@vwe.nl.

Vragen?
Wij staan voor je klaar.

Wij proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem contact met ons op