tesla model

Run op tweedehands Tesla’s door bijtellingsvoordeel

Tesla Model 3 snelst verkopende occasion van 2020 | Bijtellingsvoordeel tot wel 200 euro per maand


Een gebruikte Tesla Model 3 is zo populair dat deze binnen 21 dagen een nieuwe eigenaar heeft. Daarmee is het de snelst verkopende occasion in 2020. Het is niet de enige elektrische occasion die in trek is, de markt voor gebruikte EV’s is in het afgelopen half jaar met 114% gegroeid. Een tweedehands EV levert financiële voordelen op. Voor een Tesla kan het bijtellingsvoordeel oplopen tot wel 200 euro per maand. Dit blijkt uit cijfers van VWE Automotive en het Nationaal Occasion Onderzoek 2020.

In de afgelopen 6 maanden zijn er 10.706 gebruikte EV’s in ons land verkocht. Het merendeel daarvan, ruim 9.000 auto’s, zijn door autobedrijven verkocht (B2C). Die zagen daarmee de verkopen met 114% groeien ten opzichte van vorig jaar. Het is voor het eerst dat er meer dan 10.000 EV-occasions in een half jaar zijn verkocht.

Nu de markt voor elektrische auto’s steeds groter en volwassener begint te worden, ontstaat er ook een levendige handel in gebruikte EV’s. Een nieuwe elektrische auto is duur in aanschaf, zeker nu de bijtelling steeds hoger wordt. Een tweedehands EV is qua prijs daarom enorm aantrekkelijk, vooral voor de zakelijke rijder. En dat is te merken aan de verkoopcijfers van elektrische occasions: het afgelopen half jaar verdubbelden de verkopen in dit segment. 

Snelst verkocht: Tesla Model 3 rijdt binnen 3 weken de showroom uit
Door het toenemend aantal EV’s in Nederland groeit automatisch ook het marktaanbod voor gebruikte stekkerauto’s. Maar minstens zo belangrijk is de toenemende vraag. En dat zie je aan het aantal dagen dat een auto te koop staat. Met als absolute winnaar de Tesla Model 3. Er is geen auto in Nederland die korter in de showroom staat. Binnen 21 dagen heeft een gebruikte Model 3 een nieuwe eigenaar.

De zogenaamde statijden van de andere snelst verkopende EV’s zijn niet veel langer. Uit het onlangs uitgebrachte Nationaal Occasion Onderzoek 2020 blijkt dat van de zes snelst verkochte auto’s in 2020 er maar liefst vier elektrisch zijn. Deze worden allemaal gemiddeld binnen een maand verkocht. Het gaat naast de Tesla Model 3 om de Audi e-tron, MG ZS en Kia e-Niro. 

Sterkste groei: verkopen van een gebruikte Opel Ampera-e  stijgt met 1.314%
Ook opvallend is de enorme groei van de Opel Ampera-e. Werden er daar in de periode van vorig jaar nog slechts 65 van verkocht, het afgelopen half jaar ging de verkoop ervan door het dak. Er zijn er maar liefst 919 van verkocht, en dat laat zich vertalen in een groeipercentage van 1.314%.

Verder is er een flinke stijging te zien in het aantal verkopen van de Audi e-Tron. De verkopen van dit model stijgen met 471% naar 765 occasions. Ook de Renault ZOE ziet een groei van bijna 100%: van 564 in de periode juni tot en met november 2019, tegen 1120 in dezelfde periode dit jaar. Daarmee is de Renault ZOE de bestverkochte elektrische occasion in deze periode.

Bijtellingsvoordeel het grootst bij EV occasions, tot honderden euro’s per maand
Maar wat is nu de oorzaak van die groeiende populariteit? Behalve de lage kosten voor onderhoud is een belangrijk pluspunt de bijtelling. Nu het bijtellingsvoordeel van nieuwe EV’s steeds kleiner wordt, loont het om een gebruikte EV aan te schaffen óf om zakelijk te leasen. Gebruikte EV’s behouden namelijk de eerste 5 jaar het oorspronkelijke bijtellingspercentage. Gevolg is dat EV’s uit de jaren 2016 tot 2019 een veel lagere bijtelling hebben dan nieuwe EV’s.

Voor duurdere EV’s is het voordeel het grootst, omdat sinds 2019 over het deel boven de 50.000 euro een hoge bijtelling geldt. Voor een Tesla Model 3 Long Range uit 2020 moet bijvoorbeeld netto 310 euro per maand aan bijtelling betaald worden. Terwijl voor hetzelfde type uit 2018 met dezelfde nieuwprijs slechts 102 euro netto per maand hoeft te worden betaald.

Je ziet dit terug in de vraag naar de duurdere modellen, die voor het grootste deel voor de zakelijke markt bestemd zijn. Bij 70% van de verkochte EV’s occasions jonger dan 5 jaar gaat het om een zakelijke koper. Bij gebruikte exemplaren van de Tesla Model 3 is dat zelfs 86%.

Kleinere EV’s in opkomst
Ook voor particuliere consumenten is er steeds meer aanbod. Er komen hoe langer hoe meer kleinere EV’s op de occasionmarkt. Dat is te zien aan de verschuivingen in de best verkochte elektrische auto’s. Dit jaar staat de Renault ZOE op de eerste plek, die stond vorig jaar nog op plek 5. Van de grotere modellen, zoals de grote Tesla Model S en Jaguar I-Pace, zijn er dit jaar juist minder verkocht.

tesla modellen

Bron: VWE Automotive

Nationaal Occasion Onderzoek 2020

Meer informatie over de verkopen en stadagen van occasions is te vinden in het onlangs verschenen Nationaal Occasion Onderzoek 2020. Deze vindt u hier.

Vragen?
Wij staan voor je klaar.

Wij proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem contact met ons op