nieuwsbericht

Week 10: Aantal tenaamstellingen 5% hoger dan vorig jaar

Wat is de stand van zaken in de autobranche? In de wekelijkse data-update van VWE Automotive is kijken we naar de cijfers uit de occasionmarkt. Een opvallend cijfer is dat het aantal tenaamstellingen in de afgelopen week 5,3 procent hoger ligt dan in dezelfde week vorig jaar, toen er nog geen sprake was van coronamaatregelen. 

Wilt u de inzichten van de afgelopen weken zien? Deze vindt u in de overzichtspagina.

Lichte daling van in voorraad gezette voertuigen
Vorige week zijn er 58.219 auto’s in bedrijfsvoorraden gezet. Dat zijn er 900 minder dan de week ervoor; een daling van 1,5%. Daarmee blijven de aantallen ORB’s op een normaal niveau. De afgelopen maanden zijn de voorraden lichte bedrijfsauto’s behoorlijk afgenomen, terwijl het aantal personenauto’s juist licht is toegenomen.

Inline Frame URL

Tenaamstellingen veel hoger dan een jaar geleden
Ook het aantal tenaamstellingen was vrij stabiel. Dit nam met 0,7% af tot een totaal van 25.298 auto’s. Opvallend is dat dat er 5,3% meer zijn dan vorig jaar, terwijl het toen de laatste week was dat er nog geen sprake was van een lockdown of andere beperkende maatregelen.

Inline Frame URL

Export ziet verschuiving van de vraag
Er zijn vorige week 8.152 auto’s geëxporteerd. Dat zijn er 2,9% minder dan de week ervoor. Vooral export naar Polen daalde fors, maar desondanks bleef dit de belangrijkste exportmarkt. Ook export naar België en Oekraïne liepen terug, Daarentegen steeg de export naar Roemenië, waardoor dit de op 1-na grootste exportmarkt werd. Kleinere markten waar groei te zien was zijn Letland, Kosovo en Italië.
 

Inline Frame URL

Net iets meer APK’s dan vorige week
Alleen bij APK’s was er een lichte groei te zien. Er werden bijna 1.000 keuringen meer uitgevoerd dan de week ervoor, een groei van 0,6%. Daarmee kwam het aantal APK’s uit op 170.121 auto’s. Daarmee ligt het aantal APK’s fors hoger dan in dezelfde week vorig jaar. 

Inline Frame URL

Meer actuele data over de automotive?
Onze dataleveringen en marktinzichten zijn beschikbaar. Wilt u weten hoe de markt zich ontwikkelt, wat de terugval is en waar mogelijk kansen liggen? Neem dan contact op met VWE Automotive via 088 – 893 7001  of stuur een mail naar grootzakelijk@vwe.nl. Persaanvragen: bel 088 - 893 7001 of mail naar info@vwe.nl.

Vragen?
Wij staan voor je klaar.

Wij proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem contact met ons op