nieuwsbericht

11% groei in voorraad, met name oudere auto’s!

Het is een drukke en hectische tijd en de coronacrisis raakt de gehele automotive branche. Met de data van VWE geven we wekelijks via Data Science modellen inzicht in hoe de markt zich op vele fronten ontwikkelt. 

Wilt u de inzichten van de afgelopen weken zien? Deze vindt u in de overzichtspagina.
 

Meer auto’s van 20 tot 25 jaar in voorraad
Vorige week zijn er 52.400 auto’s in bedrijfsvoorraden gezet. Dat zijn er 8,1% minder dan de week ervoor. Sinds begin juli nemen de aantallen elke week licht af, dit komt voornamelijk door de vakantieperiode. Het aantal auto’s dat in voorraad wordt gezet ligt op hetzelfde niveau als vorig jaar. Het totaal aantal auto’s dat in bedrijfsvoorraden staat neemt ook weer iets af, maar de voorraden zijn nog steeds omvangrijk. Door de lagere verkopen tijdens de Corona-crisis zijn de voorraden opgelopen. Er staan nu ongeveer 360.000 personenauto’s in voorraad, 11% meer dan vorig jaar. De toename is vooral sterk bij oude auto’s; er zijn nu 21% meer auto’s van 20 tot 25 jaar oud in voorraad dan vorig jaar. Daarentegen zijn er juist minder jonge auto’s in voorraad. In de leeftijd tot 5 jaar liggen aantallen nu 10% lager dan vorig jaar. Voorlopig lijken er nog meer dan voldoende occasions beschikbaar te zijn, alleen bij de jonge occasions begint er langzaam aan krapte te ontstaan.

Inline Frame URL

Meer tenaamgesteld dan in 2019
Het aantal tenaamstellingen daalde lang niet zo sterk als bij ORB’s. Met een totaal van 25.567 auto’s zijn er 2,6% minder auto’s tenaamgesteld dan de week er voor. Ook deze daling komt door de vakantieperiode. Positief is dat er, net als in voorgaande weken, het aantal duidelijk boven het niveau van 2019 ligt. Er worden nog steeds veel occasions verkocht.

Inline Frame URL

Kleine afname in export
Ook op de exportmarkt is goed te merken dat we midden in de zomer zitten. Afgelopen week nam export met 3,7% af naar nog net geen 7.500 auto’s. Vorig jaar lag de export in deze periode 15% lager.
 

Inline Frame URL

 

Vakantieperiode heeft zijn effect op het aantal APK’s
Het aantal APK’s kwam vorige week uit op slechts 113.400. Dat is 10,1% minder dan de week ervoor, en de zevende achtereenvolgende week dat de aantallen dalen. Het APK-volume is nu nog maar 62% van de aantallen van begin juni. Toch lagen de aantallen in het begin van vorige week nog steeds boven het niveau van vorig jaar. Alleen op vrijdag 31 juli was er een behoorlijke dip te zien. De oorzaak was wellicht het warme weer in combinatie met de vakantie periode.

Inline Frame URL

Meer actuele data over de automotive?
Onze dataleveringen en marktinzichten zijn gewoon beschikbaar. Wilt u weten hoe de markt zich ontwikkelt, wat de terugval is en waar mogelijk kansen liggen? Neem dan contact op met Danny Miedema via 06 10 89 24 47 of stuur een mail naar  grootzakelijk@vwe.nl. Pers aanvragen: bel 088 - 893 7001 of mail naar info@vwe.nl.

Vragen?
Wij staan voor je klaar.

Wij proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem contact met ons op