nieuwsbericht

Automarkt terug op koers: SUV’s zéér in trek!

Het is een drukke en hectische tijd en de coronacrisis raakt de gehele automotive branche. Met de data van VWE geven we wekelijks via Data Science modellen inzicht in hoe de markt zich op vele fronten ontwikkelt. 

Wilt u de inzichten van de afgelopen weken zien? Deze vindt u in de overzichtspagina.
 

Occasions in voorraad bij autobedrijven
Er zijn afgelopen week 59.580 auto’s in bedrijfsvoorraden gezet. Dat zijn er 2,3% minder dan de week ervoor, en daarmee de tweede week dat aantallen dalen. Dit komt vooral doordat de vakantieperiode is begonnen. De aantallen zijn gelijk aan vorig jaar, en de markt volgt in het vakantieseizoen hetzelfde patroon als vorig jaar. Als dat doorzet, is voor deze week een sterkere daling te verwachten.

Inline Frame URL

SUV’s erg populair!
Het aantal tenaamstellingen nam bijna even sterk af als ORB’s: 2,2,% minder dan de week er voor. Maar desondanks blijven aantallen duidelijk hoger liggen dan vorig jaar. Ruim 10% meer zelfs, net als al in de twee weken hiervoor. Consumenten blijven veel occasions kopen, zeker ook nu om mee op vakantie te gaan. 

Voor deze zomervakantie zijn vooral SUV’s populair. Verkopen van gebruikte mini- en midi-SUV’s liggen 20% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Zowel MPV’s in alle maten als grotere sedans en stations zijn minder in trek; hiervan zijn er 10 tot 15% minder verkocht dan vorig jaar. 

Inline Frame URL

De Automarkt is weer open; export groeit
Een markt die vorige week wel wat groeide was de export van occasions. Vorige week werden er 0,3% meer auto’s geëxporteerd dan de week ervoor. Op woensdag 15 juli werd op 1 auto na het record van de dinsdag ervoor geëvenaard; 1.815 voertuigen zijn er die dag geëxporteerd. Nu ook de Automarkt in Beverwijk weer open is, is er nog meer perspectief voor verdere groei.

Inline Frame URL

Vakantieperiode drukt op APK’s
Er zijn vorige week 140.540 APK’s uitgevoerd. Dat zijn er 5,2% minder dan de week ervoor. Dit is nu al de vijfde week achter elkaar dat aantallen APK’s dalen. De vakantieperiode is hier de belangrijkste reden voor. Positief is dat aantallen, na twee weken waarin deze achterbleven bij vorig jaar, nu weer op het niveau van 2019 liggen.

Inline Frame URL

Meer actuele data over de automotive?
Onze dataleveringen en marktinzichten zijn gewoon beschikbaar. Wilt u weten hoe de markt zich ontwikkelt, wat de terugval is en waar mogelijk kansen liggen? Neem dan contact op met Danny Miedema via 06 10 89 24 47 of stuur een mail naar  grootzakelijk@vwe.nl. Pers aanvragen: bel 088 - 893 7001 of mail naar info@vwe.nl.

Vragen?
Wij staan voor je klaar.

Wij proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem contact met ons op