nieuwsbericht

Export lichte bedrijfswagens naar Oekraïne ingestort; Polen en Roemenië opkomend

Voor gebruikte bedrijfswagens is Oekraïne een zeer belangrijke exportmarkt. Deze wordt de laatste jaren echter sterk beïnvloed door de onrustige situatie in het land. Terwijl in het laatste kwartaal van 2014 nog 38,2% van de geëxporteerde lichte bedrijfswagens Oekraïne als bestemming had, was dat in het eerste kwartaal van dit jaar nog slechts 3,3%. Een daling van meer dan 90%.

 


Door deze sterke afname zakt Oekraïne van de eerste naar de zesde plaats van belangrijkste exportbestemmingen voor lichte bedrijfswagens. Redenen voor de sterke daling zijn wijzigingen in de invoerwetgeving en een ongunstige wisselkoers. In onderstaande grafiek is te zien dat er in 2013 ook al zo’n sterke daling van export naar Oekraïne was.


De export van lichte bedrijfswagens, met Oekraïne als % van totaal:

grafiek

Andere markten
Er zijn wel andere landen waarbij de export van lichte bedrijfswagens naar dat land groeit. Zo ligt de export van lichte bedrijfswagens naar Polen in het eerste kwartaal van dit jaar 30% hoger dan het voorgaande kwartaal. Hiermee is Polen de belangrijke exportbestemming voor lichte bedrijfsauto’s. De op één na grootste markt is Roemenië en ook de export naar dit land groeide dit jaar. Een opkomende markt is Servië. Dit land neemt nog maar 3,2% van alle exporten voor z’n rekening, echter zijn de exporten bijna verdubbeld in vergelijking tot het laatste kwartaal van 2014. Er zijn dus nog steeds markten te vinden voor gebruikte bedrijfsauto’s.


Bron: VWE Trendweb

Vragen?
Wij staan voor je klaar.

Wij proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem contact met ons op