nieuwsbericht

Invloed lockdown op occasionmarkt neemt toe, vooral op bedrijfsvoorraden

Wat is de stand van zaken in de autobranche? In de wekelijkse data-update van VWE Automotive is kijken we naar de cijfers uit de occasionmarkt. De lockdown laat steeds meer sporen na op de occasionverkopen. Alleen de verkoop van lichte bedrijfsauto’s zit in de lift. In de werkplaats worden wel goede zaken gedaan.

Wilt u de inzichten van de afgelopen weken zien? Deze vindt u in de overzichtspagina.

15.000 minder auto’s in voorraad genomen
In de tweede week van het nieuwe jaar zijn er 57.680 auto’s in bedrijfsvoorraden gezet. Dat is 2,2% minder dan in de eerste week dit jaar. Aantallen blijven daarmee wel sterk achter bij vorig jaar. Toen werden er in dezelfde week bijna 72.000 auto’s in voorraad genomen. Dit komt uiteraard vooral doordat showrooms gesloten zijn, en verkopen en afleveringen op een laag pitje staan. 

Inline Frame URL

Tenaamstellingen stijgen licht, maar blijven achter ten opzichte van 2020
Het aantal tenaamstellingen is vorige week wel licht gestegen. Namelijk met 3,2%, naar een totaal van 22.941 auto’s. Daarmee is de ontwikkeling beter dan bij ORB’s, het verschil met vorig jaar is ook veel geringer. Het aantal tenaamstellingen blijft 6,5% achter bij vorig jaar. Gezien de gesloten showrooms en alle beperkingen is dat niet slecht. 

Opvallend is dat de verkopen van lichte bedrijfsauto’s in de eerste 2 weken van dit jaar voorlopen ten opzichte van vorig jaar. Bij personenauto’s blijft dit wel achter. Daar is de teruggang in verkopen door autobedrijven ook ruim 2x zo sterk als de teruggang bij verkopen tussen consumenten onderling. Die zijn ook gedaald, maar ‘slechts’ met 4,7%. Hier is er geen hinder door gesloten showrooms. 

Inline Frame URL

Export naar zelfde niveau als half jaar geleden
Er zijn vorige week 7.308 auto’s geëxporteerd. Dat is maar liefst 31% meer dan de week ervoor. Na een rustige kerstvakantie is export weer behoorlijk op gang gekomen, en ligt nu weer op hetzelfde niveau als afgelopen najaar.

Inline Frame URL

Hoogste aantal APK’s sinds maart 2020
Vorige week zijn er 187.952 APK’s uitgevoerd. Dat zijn er 9,8% meer dan in de eerste week van dit jaar. En het hoogste weektotaal sinds het begin de Corona-uitbraak in maart vorig jaar. Met dit hoge volume kunnen autobedrijven in elk geval de werkplaatsomzet goed op peil houden.

Inline Frame URL

Meer actuele data over de automotive?
Onze dataleveringen en marktinzichten zijn beschikbaar. Wilt u weten hoe de markt zich ontwikkelt, wat de terugval is en waar mogelijk kansen liggen? Neem dan contact op met Gerhard Heijink via 088 – 893 7001  of stuur een mail naar grootzakelijk@vwe.nl. Persaanvragen: bel 088 - 893 7001 of mail naar info@vwe.nl.

Vragen?
Wij staan voor je klaar.

Wij proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem contact met ons op