nieuwsbericht

Jong gebruikte auto’s én oldtimers 35 jaar+ méér in trek

De uitbraak van de coronacrisis heeft flinke impact op de automotive branche. De afgelopen periode zijn er positieve ontwikkelingen en vanuit de data zien we dat de markt zich herstelt. Met de data van VWE Automotive geven we wekelijks via onder meer Data Science-modellen inzicht in hoe de occasionmarkt voor zich op de belangrijkste fronten ontwikkelt. Want welke impact hebben nieuwe maatregelen op de in- en verkoop en onderhoud van auto’s?

Wilt u de inzichten van de afgelopen weken zien? Deze vindt u in de overzichtspagina.
 

Bedrijfsvoorraad daalt licht
Vorige week zijn er 58.262 auto’s in bedrijfsvoorraden gezet. Dat is 1,6% minder dan de week ervoor. Daarmee zet de lichte daling, die zichtbaar is sinds begin deze maand, zich voort. Het aantal auto’s ligt ook 1,1% lager dan vorig jaar. Maar het overgrote deel van de handel blijft vooralsnog gewoon in stand.

Inline Frame URL

Tenaamstellingen blijven op niveau ondanks daling afgelopen week
Het aantal tenaamstellingen is afgelopen week ook gedaald, net als in de voorgaande week. In totaal werden er 23.595 auto’s tenaamgesteld. De daling is sterker dan bij ORB’s; 4,8% minder dan vorige week. Desondanks ligt het aantal tenaamstellingen nog steeds op een vrij behoorlijk niveau, zelfs nog iets boven het aantal van vorig jaar.

Er worden vooral meer occasions jonger dan 10 jaar verkocht. Bij oude auto’s, van 20 tot 25 jaar en bij oldtimers boven de 35 jaar is de groei relatief het sterkste, maar op de totale markt blijven die aantallen klein. Bij de verkopen tussen consumenten onderling worden ook vooral meer oude auto’s van 20 tot 25 jaar oud verkocht.

Inline Frame URL

Hoogste aantal APK’s sinds juni
Afgelopen week zijn er 151.597 APK’s uitgevoerd. Dat is net iets neer (+ 0,3%) dan de week ervoor. En het hoogste aantal sinds eind juni. Dagelijks werden er rond de 30.000 auto’s gekeurd. 

Inline Frame URL

Export: hebben strengere coronamaatregelen effect?
Het verder aanscherpen van de coronamaatregelen in het buitenland lijkt deze week voor meer belemmeringen voor het internationale handelsverkeer te zorgen, gezien de daling van de exportcijfers. Met een totaal van 7.146 auto’s is er 8,7% minder geëxporteerd dan de week ervoor. 
Het belangrijkste exportland Polen is deze week als Code Oranje aangemerkt. Inmiddels staan alle Oost-Europese landen op code oranje, enkele exportbestemmingen zoals Libië en delen van Oekraïne zelfs op code rood.

Inline Frame URL


Meer actuele data over de automotive?
Onze dataleveringen en marktinzichten zijn gewoon beschikbaar. Wilt u weten hoe de markt zich ontwikkelt, wat de terugval is en waar mogelijk kansen liggen? Neem dan contact op met Danny Miedema via 06 10 89 24 47 of stuur een mail naar  grootzakelijk@vwe.nl. Pers aanvragen: bel 088 - 893 7001 of mail naar info@vwe.nl.

Vragen?
Wij staan voor je klaar.

Wij proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem contact met ons op