nieuwsbericht

Marktstatistieken januari - mei 2015

Met toegang tot vele databronnen, kent VWE de trends en ontwikkelingen in de markt. We zeggen dan ook niet voor niets: ‘VWE weet wat er speelt in de voertuigbranche’. Het inzicht in de trends en ontwikkelingen in de markt delen we graag met u, zodat ook u weet hoe de markt zich beweegt. In deze nieuwsbrief blikken we terug op de afgelopen maanden en laten we zien hoe de occasionverkopen, de voorraden en de export-, import- en APK-markt zich hebben ontwikkeld.

Occasionverkopen

De occasionmarkt vertoont een redelijk positief beeld. In april lagen verkopen 9% boven het niveau van 2014, in mei echter 3% eronder. Over de eerste 5 maanden van het jaar komen B2C-verkopen van personenauto's wel op een plus uit, namelijk een groei van 4,3% vergeleken met 2014.

grafiek

Bron: VWE Trendweb

Voorraden
De bedrijfsvoorraden occasions zijn afgelopen maanden vrij stabiel, rond de 290.000 auto's. Het voorraadniveau ligt tussen de 5 en 7% hoger dan het niveau van een jaar eerder. Wel is te zien dat de voorraden in mei voor het eerst dit jaar kleiner geworden (-1,2%).

grafiek

 

Bron: VWE Trendweb

Export
De exportmarkt blijft zich bewegen op een wat lager niveau dan enkele jaren geleden. Na een goede maand maart zijn de exporten in april en mei weer wat teruggelopen.

grafiek

Bron: VWE Trendweb

Import occasions
De laatste 3 maanden lag het aantal geïmporteerde occasions elke maand boven de 10.000. Daarmee ligt het aantal importen ongeveer 25% boven het niveau van vorig jaar. Vergeleken met de voorgaande maand, is de import van occasions in mei zeer licht gedaald (-0,3%).

grafiek

Bron: VWE Trendweb

APK
In april en mei is het aantal APK's net onder het niveau van vorig jaar uitgekomen (resp. -0,4 en -1,6%). Vooral door het grote aantal APK’s in maart is het totaal aantal APK's in de eerste 5 maanden van 2015 toch 1,1% hoger dan vorig jaar.

grafiek

Bron: VWE Trendweb


N.B. alle cijfers hebben alleen betrekking op personenauto's.

Vragen?
Wij staan voor je klaar.

Wij proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem contact met ons op