header

Marktstatistieken juni - november 2014

donderdag 18 december 2014

Tags: VWE-Nieuws

 

Met toegang tot vele databronnen, kennen we de trends en ontwikkelingen in de markt. We zeggen dan ook niet voor niets: ‘VWE weet wat er speelt in de voertuigbranche’. Het inzicht in de trends en ontwikkelingen in de markt delen we graag met u, zodat ook u weet hoe de markt zich beweegt. In deze nieuwsbrief blikken we terug op de afgelopen maanden en laten we zien hoe de occasionverkopen, de voorraden en de export-, import- en APK-markt zich hebben ontwikkeld.

Occasionverkopen

Vanaf juli lagen de occasionverkopen elke maand boven het niveau van 2013. September en oktober waren goede maanden met een groei in B2C-verkopen van resp. 6,7% en 5,9%. De maand november viel echter tegen; in deze laatste maand daalden de occasionverkopen over de hele linie behoorlijk. Het aantal B2C-verkochte personenauto's lag 4,8% lager dan in november 2013. Over het hele jaar 2014 lopen de verkopen echter nog steeds 1,3% voor op de eerste 11 maanden van 2013.

Voorraden
De bedrijfsvoorraden van occasions zijn de laatste maanden weer wat aan het toenemen. De voorraadniveaus liggen gemiddeld zo'n 8% boven het niveau van 2013.

Export
De export is in september aangetrokken, maar is de afgelopen maand weer behoorlijk gedaald. In november werden er 15% minder auto's geëxporteerd dan in november 2013. Deze beweging is in zowel de totale export als de export van jongere auto's (in aanmerking voor BPM-teruggave) te zien. Toch worden er nog steeds 2 keer zoveel occasions geëxporteerd als geïmporteerd.

Import occasions
De import van occasions blijft groeien. In oktober werden er voor het eerst meer dan 10.000 personenauto's in een maand geïmporteerd. De afgelopen 3 maanden lag de import van occasions zo'n 25% boven het niveau van 2013, terwijl 2013 wat import betreft ook al een goed jaar was.

APK
De ontwikkeling van het aantal APK's vertoont de afgelopen maanden een wisselvallig beeld. In september zijn er zeer veel APK's uitgevoerd; 9,5% meer dan in september 2013. Ook in oktober was er een groei te zien. In november werden er echter 1,2% minder APK's dan vorig jaar uitgevoerd. In totaal is het aantal APK's dit jaar gestegen, tot nu toe 3,6% boven 2013. Dat is opvallend, nadat deze markt jarenlang terugliep.

 

Vragen?
Wij staan voor je klaar.

Wij proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem contact met ons op