nieuwsbericht

Marktstatistieken maart - augustus 2015

Met toegang tot vele databronnen, kent VWE de trends en ontwikkelingen in de markt. We zeggen dan ook niet voor niets: ‘VWE weet wat er speelt in de voertuigbranche’. Het inzicht in de trends en ontwikkelingen in de markt delen we graag met u, zodat ook u weet hoe de markt zich beweegt. In deze nieuwsbrief blikken we terug op de afgelopen maanden en laten we zien hoe de occasionverkopen, de voorraden en de export-, import- en APK-markt zich hebben ontwikkeld.

Occasionverkopen

De occasionverkopen lagen in juni en juli duidelijk boven het niveau van 2014. Echter in augustus zijn de B2C-verkopen van personenauto’s gedaald en 3,7% lager dan in augustus 2014 uitgekomen. Over het totaal van de eerste 8 maanden van het jaar is de ontwikkeling positief en komen de B2C-verkopen van personenauto's in totaal uit op hoogste niveau sinds 2007. Dat zijn 4,3% meer auto's dan vorig jaar. Als we kijken naar occasionverkopen van bedrijfsauto’s, zien we in augustus een sterke daling ten opzichte van de voorgaande maand. Als we vergelijken met 2014 laten alleen de C2C-verkopen van bedrijfsauto’s een kleine stijging zien.
 

Afbeelding verwijderd.


Voorraden
Na enkele maanden van dalingen, zijn de voorraden in augustus weer wat gegroeid: 1,7% groei ten opzichte van de voorgaande maand. Als we de voorraden vergelijken met 2014, zien we dat er in augustus ruim 5% meer auto's in voorraad waren dan in augustus vorig jaar.
 

Afbeelding verwijderd.

Export
De exportmarkt lijkt zich redelijk te stabiliseren. Hoewel er in augustus minder is geëxporteerd dan in juli, lag het aantal exporten van personenauto's boven het niveau van vorig jaar. Er zijn in augustus namelijk 1,9% meer auto's geëxporteerd dan in dezelfde periode een jaar geleden.
 

Afbeelding verwijderd.

Import occasions
In juni en juli is er een record aantal occasions geïmporteerd. In augustus nam dit aantal iets af, maar alsnog liggen de aantallen ver boven het niveau van vorig jaar. Zo was het aantal geïmporteerde occasions in augustus 24% hoger dan in augustus 2014.

Afbeelding verwijderd.

APK
In de maand juni zijn er zeer veel APK’s uitgevoerd (ruim 10% meer dan in juni 2014), terwijl de aantallen in juli en augustus zijn gedaald. Dit is gebruikelijk in de zomer, echter lagen de aantallen in juli en augustus wel net iets onder het niveau van vorig jaar.

 

Afbeelding verwijderd.

Bron: VWE Trendweb

N.B. tenzij anders vermeld, hebben alle cijfers betrekking op personenauto's.

Vragen?
Wij staan voor je klaar.

Wij proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem contact met ons op