nieuwsbericht

Marktstatistieken september – november 2015

Met toegang tot vele databronnen, kent VWE de trends en ontwikkelingen in de markt. We zeggen dan ook niet voor niets: ‘VWE weet wat er speelt in de voertuigbranche’. Het inzicht in de trends en ontwikkelingen in de markt delen we graag, zodat je weet hoe de markt zich beweegt. In deze nieuwsbrief blikken we terug op de afgelopen maanden en laten we zien hoe de occasionverkopen, de voorraden en de export-, import- en APK-markt zich hebben ontwikkeld.

Occasionverkopen

De occasionverkopen lagen in de afgelopen maanden iedere maand boven het niveau van 2014. Waar de C2C-verkopen in de maanden september t/m november gemiddeld 1% lager dan 2014 lagen, werden er B2C juist 5% meer occasions verkocht dan in 2014. Met name oktober was een goede maand, waarin ruim 93.000 occasions B2C verkocht werden. Dit is 5,3% meer dan in dezelfde maand in het voorgaande jaar.

grafiek

Voorraden
De bedrijfsvoorraden occasions zijn een aantal maanden vrij stabiel gebleven en lagen telkens boven het niveau van 2014: gemiddeld waren er 5 tot 6% meer occasions in voorraad dan vorig jaar. In november is de grootte van de voorraden duidelijk toegenomen vergeleken met voorgaande maand; een groei van 2,5%.

grafiek

Export
De exportmarkt neemt in totaal licht af: over de maanden september t/m november een gemiddelde daling van 2,7% ten opzichte van dezelfde maanden in 2014. De exportmarkt van jongere BPM-auto’s is de afgelopen maanden wel gegroeid. In de maanden september t/m november werden 7% meer jonge BPM-auto’s geëxporteerd dan in dezelfde periode een jaar geleden.

grafiek

Import occasions
In oktober is het record van aantal geïmporteerde occasions opnieuw verbroken, met een aantal van 13.102 voertuigen. Als we naar de periode van september t/m november kijken, zien we dat de aantallen gemiddeld 25% hoger liggen dan de aantallen in dezelfde maanden vorig jaar.

grafiek

APK
Het aantal APK’s fluctueert maandelijks volgens een seizoenspatroon. De aantallen over 2014 en 2015 lopen dan ook redelijk gelijk: in september en oktober zijn bijna evenveel APK-keuringen als in 2014 gedaan. November was een zeer goede maand, waarin 7,8% meer APK-keuringen werden gedaan dan in november 2014.  

grafiek

Bron: VWE Trendweb

Vragen?
Wij staan voor je klaar.

Wij proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem contact met ons op