Nieuw kenteken 2024

Nieuwe kentekencombinatie 2024

Dinsdagmiddag heeft de Rijksdienst voor het Wegverkeer de nieuwe kentekencombinatie gepresenteerd en de eerste nummerplaat uitgegeven. De nieuwe kentekens bestaan uit drie letters, twee cijfers en eindigen met een letter. De serie zal naar verwachting acht jaar meegaan. 

Eerste nieuwe kenteken  

Het eerste kenteken, GBB-01-B, werd uitgegeven aan De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij, meldt de Rijksdienst voor het Wegverkeer in een persbericht. Het voertuig, een elektrische Volvo EX30, wordt beschikbaar gesteld aan de vrijwilligersorganisatie.  

Kentekencombinaties die niet worden gebruikt 

Om te vermijden dat woorden op nummerplaten verschijnen, laat de RDW klinkers achterwege. De letters 'C' en 'Q' worden niet toegepast, omdat deze te veel op de 0 lijken. De 'D' en 'F' zijn gereserveerd voor brom- en snorfietsen. 

Bepaalde lettercombinaties worden sowieso niet gebruikt op kentekenplaten: GVD, KKK, KVT, NSB, PKK, PSV, TBS, SS en SD (ook niet in combinatie met 3 letters), PVV, SGP, VVD, FVD en BBB. 

Geschiedenis van het kenteken 

De nieuwe serie is de elfde cijfer-lettercombinatie voor personenauto's. In 1951 werd de eerste kentekencombinatie uitgegeven en bestond uit twee letters en vier cijfers. Zestien jaar later, in 1967, startte de daaropvolgende kentekencombinatie. De voorlaatste kentekenserie ging vijf jaar mee. 
 
Benieuwd naar enkele geheimen achter jouw kenteken? Doe de kentekencheck van Finnik! 

Vragen?
Wij staan voor je klaar.

Wij proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem contact met ons op