nieuwsbericht

Occasion kwartaaloverzicht 3-2016

Occasionverkopen en import blijven groeien
 

Occasionverkopen blijven groeien
De occasionmarkt heeft zich ook in het derde kwartaal positief ontwikkeld. In alle deelmarkten lagen aantallen verkopen hoger dan in het derde kwartaal van 2015. Autobedrijven verkochten ruim 12.000 personenauto’s (B2C) meer dan vorig jaar, een groei van 4,6%. In alle drie de kwartalen van 2016 zijn de B2C verkopen nu gegroeid. In vergelijking met het tweede kwartaal lagen verkopen dit kwartaal wel lager, echter dat komt vooral doordat de rustige zomerperiode er binnen valt. De verkopen tussen consumenten onderling (C2C) groeiden ook, maar met 1,8% wel duidelijk minder sterk. Via beide kanalen samen kochten consumenten 14.930 personenauto’s meer dan vorig jaar (+3,5%).

Totale occasionverkopen

grafiek

Vooral de kleine auto’s uit het A-segment verkochten goed. De B2C verkopen van de Renault Twingo stegen met bijna 10%, waardoor dit model van de 10e naar de 5e plek stijgt. Ook de Toyota Aygo, Volkswagen Up! en Citroën C1 verkochten duidelijk meer. Verkopen van verschillende grotere gezinsauto’s zoals de Renault Scénic, Peugeot 308 sw, Ford Focus wagon en Opel Zafira daalden juist. Er werden ook bijna 8% minder VW Golfs verkocht dan vorig kwartaal, waardoor de Golf door de Opel Corsa van de tweede plaats is verdrongen.

 

Top 5 modellen B2C occasionverkopen personenauto’s

grafiek

Aanhoudende groei import
De sterke groei in import van occasions blijft doorzetten. In het derde kwartaal zijn er bijna 43.000 personenauto’s geïmporteerd. Dat zijn 6.650 auto’s meer dan vorig jaar, een groei van 18,4%. Dit groeipercentage ligt niet meer zo hoog als vorig jaar, maar de markt blijft wel elk kwartaal groter worden. Bij bedrijfsauto’s was de groei het afgelopen kwartaal veel minder sterk dan in het tweede kwartaal. Toch zijn er 556 bedrijfsauto’s meer geïmporteerd dan vorig jaar, waarmee de groei nog op een aanzienlijke 17,2% uitkomt.

 

Import occasions

grafiek

Van veel populaire modellen groeide de import. De grootste stijgingen waren er bij de Renault Captur, Mini, Audi A3 Sportback en Toyota Aygo. Ook bij de VW Polo stegen aantallen behoorlijk, waardoor het de Golf inhaalde en afgelopen kwartaal het meest geïmporteerde model was. De top 5 bestaat nog uit dezelfde modellen als vorig kwartaal. Modellen die minder geïmporteerd werden zijn de VW Passat variant, Mercedes C-klasse en Toyota Yaris.

 

Top 5 modellen occasionimport personenauto’s

grafiek

Minder personenauto’s geëxporteerd

Er zijn in het derde kwartaal 55.626 personenauto’s geëxporteerd. Dat zijn er 4.850 minder dan vorig jaar, een daling van 5,6%. De exportmarkt daalt al langere tijd licht, maar in het tweede kwartaal was eindelijk weer enige groei. Deze groei heeft dus niet doorgezet. De export naar de belangrijkste markt Polen groeide wel. Ook naar Roemenië werden er meer personenauto’s verhandeld. Net als eerder dit jaar worden er ook meer auto’s geëxporteerd naar de Zuid-Europese landen Portugal en Italië. De markt die het meeste is teruggelopen is Libië. Dit land daalde van de vijfde naar de negende plaats van exportbestemmingen. Ook export naar Bosnië-Hercegovina, Oekraïne en Hongarije daalde.

 

De export van lichte bedrijfsauto’s groeit wel. In het derde kwartaal zijn er ruim 400 bedrijfsauto’s meer geëxporteerd dan in het hetzelfde kwartaal van 2015, een groei van 4,2%. Vorig kwartaal was Polen de belangrijkste exportbestemming voor bedrijfsauto’s. Dit kwartaal is de export naar Polen behoorlijk gedaald, waardoor dit land terugzakt naar de tweede plaats. Roemenië werd daardoor het land waar de meeste bedrijfsauto’s naar toe gingen. Groei was er te zien in de export naar Servië, Ghana en Sierra Leone.

Export occasions

grafiek

Van een aantal populaire exportmodellen liepen de aantallen sterk terug. Vooral van de Volkswagens Passat, Passat variant en Golf variant, Audi A4, Skoda Octavia combi en Ford Focus wagon. Toch staan de VW Passat variant en de Ford Focus wagon nog steeds in de top 5 meest geëxporteerde modellen personenauto's. Modellen waarvan er meer geëxporteerd werden zijn de Renault Scénic, Mercedes E-klasse, Ford Focus hatchback en Audi A6. De export van hybrides als de Toyota Prius en Honda Civic, die een tijd geleden sterk toenam, is nu weer behoorlijk teruggelopen.

 

Top 5 modellen occasionexport personenauto’s

grafiek

Bron: VWE Trendweb

 

Meer inzicht in de occasiontrends van heel 2015? Download het Nationaal Occasion Onderzoek 2016 via www.vwe.nl/noo.

Vragen?
Wij staan voor je klaar.

Wij proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem contact met ons op