header

Ruim 10% meer auto's gedemonteerd

In de eerste tien maanden van 2017 groeide het aantal gedemonteerde auto’s met 10,2%. Dit betekent dat er een einde is gekomen aan de jarenlange daling.

Het aantal auto’s dat naar de sloop ging is jarenlang gedaald. In 2015 belandden er 14% minder personenauto’s op de Nederlandse sloop dan in 2011. Sinds vorig jaar is die trend omgeslagen. In 2016 was er een lichte groei van 1,4%. Dit jaar is de groei veel sterker. In de eerste tien maanden van dit jaar zijn er 188.884 personenauto’s gedemonteerd. Dat zijn er 17.424 meer dan in dezelfde periode van 2016; een groei van 10,2%. De grootste oorzaken hiervan zijn: veel meer oudere auto’s in het wagenpark en de economische voorspoed, waardoor meer mensen hun oude auto vervangen door een nieuwere.

Steeds ouder
Er gingen dit jaar vooral veel meer auto’s van 18 tot 25 jaar oud naar de sloop. Aantallen in deze leeftijdscategorie stegen dit jaar met 25%, met als gevolg dat deze groep verantwoordelijk is voor 57% van alle demontages. Vanuit de leeftijdscategorie van 10 tot 18 jaar kwamen er juist 5,3% minder auto’s op de sloop terecht. Dit verschil laat zien dat auto’s steeds langer meegaan en pas op latere leeftijd worden afgedankt. De gemiddelde leeftijd waarop auto’s op de sloop belanden steeg van 18,6 jaar in 2016 naar 18,9 jaar in 2017.

De Opel Corsa is al een paar jaar het model dat het meeste op Nederlandse sloperijen terecht komt. De top 10 modellen waarvan sloopaantallen dit jaar het meeste toenamen:
grafiek

Bron: VWE Automotive

Vooral benzineauto’s
Maar liefst 91,7% van de gedemonteerde auto’s is een benzineauto. Het aandeel diesels is slechts 8,0%. Dat is de helft van het aandeel van diesels in het totale wagenpark. Dit verschil wordt veroorzaakt doordat diesels vaker al eerder worden geëxporteerd, aangezien ze meer in trek zijn op buitenlandse markten dan bij Nederlandse occasionkopers. Door de sloopregelingen die een aantal importeurs onlangs hebben gelanceerd voor diesels zullen er komende maanden mogelijk nog meer diesels op de Nederlandse sloop terecht komen.

Verder zijn er dit jaar twee keer zoveel elektrische auto’s op de sloop beland als in dezelfde periode vorig jaar. Maar met 12 elektrische auto’s en 28 plug-in hybrides zijn de aantallen natuurlijk nog erg gering. Wel waren er dure auto auto’s bij. Zo belandde er dit jaar een BMW i8, een Fisker Karma en 4 Tesla’s Model S op de sloop.

Bron: VWE Automotive

N.B. alle cijfers in dit bericht hebben uitsluitend betrekking op personenauto’s.

Vragen?
Wij staan voor je klaar.

Wij proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem contact met ons op