nieuwsbericht

Verdubbeling verkoop elektrische occasions

De uitbraak van de coronacrisis heeft flinke impact op de automotive branche. De afgelopen periode zijn er positieve ontwikkelingen en vanuit de data zien we dat de markt zich herstelt. Met de data van VWE Automotive geven we wekelijks via onder meer Data Science-modellen inzicht in hoe de occasionmarkt voor zich op de belangrijkste fronten ontwikkelt. Want welke impact hebben nieuwe maatregelen op de in- en verkoop en onderhoud van auto’s?

Wilt u de inzichten van de afgelopen weken zien? Deze vindt u in de overzichtspagina.

Na weken van forse groei, zijn er afgelopen week iets minder auto’s in de bedrijfsvoorraden van autobedrijven gezet. In totaal 56.040 en dat is 0,3% minder dan in de week ervoor. En deze aantallen zijn ook vrijwel gelijk aan vorig jaar, dus dit is een heel normaal niveau.

Inline Frame URL

Meer occasions verkocht dan in 2019: verdubbeling EV
Het aantal auto’s dat werd tenaamgesteld is teruggelopen, net als in de week ervoor. Het totaal kwam uit op 24.470 auto’s; een daling van 2,9%. Toch is dit nog altijd flink meer dan vorig jaar. Er worden nog steeds behoorlijk veel occasions verkocht.

In de eerste anderhalve week van september zijn er in totaal ruim 6.300 occasions meer verkocht aan consumenten dan in dezelfde periode vorig jaar. Veruit het grootste deel van die groei, ruim 5.100 auto’s, zijn occasion met benzinemotoren. Daarbovenop komen nog eens 650 benzine-hybrides. 

Er werden vrijwel evenveel diesels verkocht als vorig jaar. Het aantal elektrische auto’s is verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Met een aandeel van 1,1% voor volledig elektrische auto’s, en 1,7% plug-in hybrides is dit echter nog maar een heel klein deel van de occasionmarkt.

Inline Frame URL

Exportcijfers gaan goed
De export zat weer prima in de lift. In totaal werden er 7.680 auto’s geëxporteerd; 3,3% meer dan de week ervoor. Er is veel vraag naar auto’s, ook vanuit het buitenland. Dat een groot deel van de Nederlandse voertuigen wordt geëxporteerd heeft meerdere redenen, waaronder dat Nederlandse auto’s goed worden onderhouden en vraag en aanbod op de Nederlandse markt niet matcht.

Inline Frame URL

143.925 APK’s in een week
Het aantal APK’s is vorige week zeer licht gestegen. Namelijk met 1,4%, naar een totaal van 143.925 APK’s. Daarmee ligt het net iets boven de aantallen van vorig jaar in dezelfde periode. En zijn aantallen nu al 3 weken vrij stabiel. Voor de komende weken worden er iets hogere aantallen APK’s in de werkplaatsen verwacht.

Inline Frame URL

Meer actuele data over de automotive?
Onze dataleveringen en marktinzichten zijn gewoon beschikbaar. Wilt u weten hoe de markt zich ontwikkelt, wat de terugval is en waar mogelijk kansen liggen? Neem dan contact op met Danny Miedema via 06 10 89 24 47 of stuur een mail naar  grootzakelijk@vwe.nl. Pers aanvragen: bel 088 - 893 7001 of mail naar info@vwe.nl.

Vragen?
Wij staan voor je klaar.

Wij proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem contact met ons op