nieuwsbericht

Vooral 65-plussers kopen nu occasions

Het is een drukke en hectische tijd en de coronacrisis raakt de gehele automotive branche. Met de data van VWE geven we wekelijks via Data Science modellen inzicht in hoe de markt zich op vele fronten ontwikkelt. 

Wilt u de inzichten van de afgelopen weken zien? Deze vindt u in de overzichtspagina.
 

Deze zomer nu 17% méér verkopen 
Het aantal tenaamstellingen - voertuigen op naam zetten van consumenten - daalde vorige week een klein beetje. Met een totaal van 26.258 auto’s lag dit 4,1% lager dan de week ervoor. En ook hier liggen de aantallen duidelijk boven het niveau van dezelfde week in 2019. Zelfs 17% hoger! De sterke vraag naar occasions die er in mei en juni was, blijft dus ook in juli aanwezig.

Vooral 65-plussers kopen
Opvallend is dat de consumenten die nu vaker occasions kopen dan vorig jaar, vooral jongeren en ouderen zijn. De groep waar de verkopen het meest gestegen zijn ten opzichte van vorig jaar, zijn 65-plussers. Wellicht komt dit doordat zij zich als risicogroep voor corona zien en daarom vaker een auto kopen en minder met OV reizen. 

De occasionverkopen stijgen ook sterk bij de leeftijdsgroep tussen 56 en 65 jaar, en bij jongeren tot 25 jaar. Bij de groepen daartussen,  van 25 tot 55 jaar, is er ook een lichte stijging te zien, maar veel minder dan bij de jongeren en ouderen.
 

Succesmodellen 
De modellen die 65-plussers deze maand het vaakst kopen zijn:

 • Toyota Yaris
   
 • Renault Captur
   
 • Nissan Qashqai
   
 • Fiat Panda
   
 • Opel Corsa
Inline Frame URL

Voldoende occasions op voorraad 
Er zijn afgelopen week 57.009 auto’s in bedrijfsvoorraden gezet. Dat zijn er 4,3% minder dan de week ervoor, wat vooral komt door de vakanties. Vorig jaar was de daling in deze tijd van het jaar nog veel sterker. Het aantal ORB’s (registraties bedrijfsvoorraad) lag afgelopen week ongeveer 9% hoger dan vorig jaar in dezelfde week. Mogelijk komt dit doordat dit jaar minder mensen op vakantie gaan of vaker thuis blijven.

Inline Frame URL

Export presteert gewoon goed
Nadat de exportmarkt een aantal weken stabiel bleef, zijn ook hier vorige week aantallen gedaald. Er zijn 7.773 auto’s geëxporteerd, 6,7% minder dan de week ervoor. Op dinsdag 21 juli was er wel een piek in export te zien, mede doordat de wekelijkse Automarkt in Beverwijk weer open is.

Inline Frame URL

Meer APK's dan in zomervakantie 2019
Sinds half juni worden er elke week minder APK’s uitgevoerd dan de week er voor. Dit komt vooral door de vakantieperiode, en deed zich vorig jaar ook voor. Afgelopen week zijn er 126.148 APK’s uitgevoerd; 10,2% minder dan de week er voor. Dat is wel een veel sterkere daling dan in voorgaande weken. Maar het aantal APK’s is nog altijd meer dan in dezelfde week in 2019, dus er is niet direct reden tot zorgen.

Inline Frame URL

Meer actuele data over de automotive?
Onze dataleveringen en marktinzichten zijn gewoon beschikbaar. Wilt u weten hoe de markt zich ontwikkelt, wat de terugval is en waar mogelijk kansen liggen? Neem dan contact op met Danny Miedema via 06 10 89 24 47 of stuur een mail naar  grootzakelijk@vwe.nl. Pers aanvragen: bel 088 - 893 7001 of mail naar info@vwe.nl.

 

Vragen?
Wij staan voor je klaar.

Wij proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem contact met ons op