nieuwsbericht

Winterweer helpt de occasionmarkt niet, daling op alle fronten

Wat is de stand van zaken in de autobranche? In de wekelijkse data-update van VWE Automotive is kijken we naar de cijfers uit de occasionmarkt. Het lijkt erop dat het winterweer z’n weerslag heeft gehad op de Nederlandse occasionmarkt. Op alle fronten is een flinke daling te zien.

Wilt u de inzichten van de afgelopen weken zien? Deze vindt u in de overzichtspagina.

Minder auto’s in voorraad gezet, winterweer lijkt boosdoener
Vorige week zijn er veel minder auto’s in bedrijfsvoorraden gezet; slechts 45.975. Dat zijn er 13.700 minder dan de week ervoor; een daling van 23%. Waarschijnlijk komt dit in belangrijke mate door het winterse weer, en dan vooral de waarschuwingen die maandag van kracht waren. Op maandag werden er namelijk 40% minder auto’s in voorraad gezet. Maar ook op alle andere dagen lagen aantallen minimaal 20% lager dan vorig jaar. 

Inline Frame URL

De helft minder tenaamstellingen op sneeuwrijke maandag
De tenaamstellingen lieten hetzelfde beeld zien. In totaal zijn er 18.509 auto’s tenaamgesteld; 23,7% minder dan de week ervoor. Op maandag 8 februari lagen aantallen zelfs 49% lager. En ook de dagen er na werd die achterstand niet ingelopen, maar bleven aantallen telkens achter.

Inline Frame URL


Daling van de export minder sterk 
Ook in export was er een daling te zien. Maar met -13,5% was die wel minder sterk dan bij de voorraden en de tenaamstellibgen. In totaal zijn er vorige week 7.073 auto’s geëxporteerd. Op de maandag waren dat er slechts 898; een daling van maar liefst 56%.

Inline Frame URL

Niveau APK’s duikt onder dat van vorig jaar
Er zijn vorige week 127.450 APK’s uitgevoerd. Dat zijn er bijna 33.000 minder dan de week ervoor, wat een daling van 20,5% betekent. Elke dag van de week lag het aantal keuringen fors onder dat van vorig jaar. Daarmee was dit de slechtste week van dit jaar.

Inline Frame URL

Meer actuele data over de automotive?
Onze dataleveringen en marktinzichten zijn beschikbaar. Wilt u weten hoe de markt zich ontwikkelt, wat de terugval is en waar mogelijk kansen liggen? Neem dan contact op met VWE Automotive via 088 – 893 7001  of stuur een mail naar grootzakelijk@vwe.nl. Persaanvragen: bel 088 - 893 7001 of mail naar info@vwe.nl.

Vragen?
Wij staan voor je klaar.

Wij proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem contact met ons op