Factuurverklaring EUR.1

Bij export buiten de EU kan de buitenlandse klant vaak profiteren van importvoordeel, wanneer het voertuig vervaardigd is in de EU. Dit komt omdat de EU met een aantal landen buiten de EU handelsakkoorden heeft gesloten. Met een Factuurverklaring EUR.1 help je je klant om te profiteren van importvoordeel.

factuurverklaring

Importvoordeel met een Factuurverklaring EUR.1

Om te profiteren van het importvoordeel moet worden aangetoond dat het voertuig in de Europese Unie is vervaardigd.  Dit kan met het zogenaamde certificaat inzake goederenverkeer EUR.1 nodig. Het certificaat moet worden ingevuld en worden afgestempeld door de Kamer van Koophandel. VWE beschikt over een speciale Douanevergunning en verstrekt daardoor de Factuurverklaring EUR.1, zonder dat een bezoek aan de Kamer van Koophandel en de Douane nodig is. Dit bespaart jou en je klant tijd en geld. Een Factuurverklaring EUR.1 kan worden afgegeven voor personenvoertuigen, lichte bedrijfswagens, vrachtwagens en touringcars.


Hoe werkt het?

Een Factuurverklaring EUR.1 is te verkrijgen bij de balie van VWE in Heerhugowaard. Maar sinds kort is de verklaring ook gemakkelijk online te bestellen. Je doet dit door een e-mail te sturen naar bestel@vwe.nl, waarna je de verklaring al de volgende dag in huis kunt hebben. De bestelprocedure verloopt als volgt:

Stap 1:
Stuur een e-mail naar bestel@vwe.nl. Zorg dat je in de e-mail je klantnummer vermeldt en als onderwerp het volgende aangeeft: Aanvraag Factuurverklaring Eur.1. Voeg daarnaast de volgende kopieën aan de mail toe:

 • Geldige Leveranciersverklaring (op te vragen bij importeur of fabrikant)

 • Geldig legitimatiebewijs

 • Kentekenbewijs

  • Kentekencard, of

  • Papieren kentekenbewijs: deel I / IA en deel III / II

 • Kentekenbewijs deel II (bewijs van uitvoer door RDW)

 • Factuur of aankoopnota, waarbij geldt:

  • Geadresseerde buiten de EU

  • Geadresseerde moet overeenkomen met de persoon op het legitimatiebewijs


Stap 2
Wanneer het voertuig een factuurwaarde van €6.000,- of meer heeft, moet er door VWE een EAD Douanedocument worden gemaakt. In dat geval sturen we je een aanvraagformulier toe, die je volledig ingevuld moet terugsturen naar bestel@vwe.nl. Vervolgens stelt VWE een boeteclausule op, die je eenmalig dient te ondertekenen en retourneren.
Let op: Voor het opmaken van een EAD Douanedocument moet het voertuig te allen tijde op je bedrijfslocatie aanwezig zijn, zoals vermeld in de boeteclausule. Dit in verband met eventuele controle door de Douane.


Stap 3
Bij aanvragen voor 16.00 uur wordt de Factuurverklaring EUR.1 (en indien van toepassing het EAD Douanedocument) dezelfde werkdag per DHL verzonden.


Kosten

De kosten voor een Factuurverklaring EUR.1 zijn €20,-. De verzendkosten (DHL) bedragen €13,-. Wanneer u het document bij VWE Heerhugowaard komt ophalen, vervallen de verzendkosten. De kosten voor een EAD Douanedocument zijn €28,-.


Voorwaarden

 • Bij een factuurbedrag van €6.000,- of hoger dient VWE ook een EAD Douanedocument voor u op te maken. Het voertuig dient in dat geval bij het VWE Servicepunt (bij bestellen aan de balie) of bij de betreffende bedrijfslocatie (bij online bestellen).

 • Voor caravans, motoren en aanhangwagens kan geen Factuurverklaring EUR.1 opgemaakt worden.

 • Als het land van oorsprong niet te herleiden is, kan er geen Factuurverklaring EUR.1 opgemaakt worden.

 • Het voertuig moet op uw RDW-erkenning geëxporteerd zijn, via mijn.vwe.nl.

 

Vragen?
Wij staan voor je klaar.

Wij proberen jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem contact met ons op